woensdag 17 september 2014

HIEP HIEP HIEP ....... HAPARA!

Ronald heeft peentjes gezweet, maar in een nauwe samenwerking met Amerikaanse collega's heeft hij het voor elkaar gekregen om Hapara draaiend te krijgen. Daar zijn heel wat hangoutjes op onmogelijke tijden (in Amerika hebben ze net iets andere werktijden) voor nodig geweest.
Maar goed, nu zijn we dan ook zover dat we gebruik kunnen maken van de teacher console. Dat betekent voor een leraar VEEEEEL gemak:

 • De documenten die leerlingen delen, zien wij nu overzichtelijk gerangschikt per leerling.
 • Wij zien al onze klassen en clusters als groep.
 • Wij zien aan welke documenten een leerling het laatst gewerkt heeft (en wanneer) en dat maakt het gemakkelijk om te begeleiden. We hoeven niet eerst allerlei mappen uit te spitten om bij het goede document uit te komen.
 • We kunnen nu een URL bij iedereen in de klas of bij individuele leerlingen op het scherm toveren.
 • We kunnen een digitaal document rechtstreeks verdelen in de klas. Alsof je een blaadje uitdeelt.

LET OP

 • We kunnen nu ook zien welke tabbladen jij allemaal in je browser open hebt staan.
 • STERKER: We kunnen ook tabbladen op jouw Chromebook sluiten.
Deze functies zijn natuurlijk heel handig tijdens werk waarbij je geen internetbronnen mag gebruiken; we zien onmiddellijk wanneer je een ander tabblad opent. Maar ook leerlingen die in andere situaties moeite hebben om bij de les te blijven, kunnen we zo beter monitoren.

LET OP (2)

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er een heXXenjacht gestart wordt op tabbladen die niks met onderwijs te maken hebben, we proberen Hapara een jaartje uit en het moet leraren EN LEERLINGEN bevallen. Vind je dat Hapara jouw privacy aantast, laat het je leraar en/of mij weten.
In deze beginfase kan het best zijn dat leraren wat al te enthousiast met alle mogelijkheden experimenteren. Bespreek met elkaar hoe Hapara het beste werkt.

2 opmerkingen:

 1. Ik vind dat hapara niet alleen mijn maar ieders privacy aantast!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vooruit, één keer laat ik een anonieme reactie toe. Maar nu gewoon met je (voor)naam verder praten. Dat reageert gemakkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen