vrijdag 27 juli 2018

Schoolspullen: Wat heb je nodig op de Odulphushavo?

De verplichte standaarduitrusting van een scholier in ons havogebouw is

 1. Chromebook
  Deze laptop moet 's morgens volledig opgeladen zijn (je kluisje heeft een stopcontact; je kunt hem daar 's nachts laten opladen), zodat je er een hele dag mee kunt werken. Is je Chromebook kapot, zorg dan direct voor vervanging (vraag of Monique nog een reservelaptop heeft). Je moet een werkend apparaat bij je hebben! In noodgevallen mag dat ook tijdelijk een ander device zijn. Je kunt ook op je Chromebook je agenda bekijken en zelf bijhouden in Magister.LEES HIER MEER OVER AANSCHAF EN GEBRUIK VAN JE CHROMEBOOK
 2. Je wachtwoorden
  Zorg ervoor dat je je wachtwoorden veilig beheert en dat je toegang hebt tot alle applicaties die je wilt/moet gebruiken.
 3. Oortjes/koptelefoon
  Splitter voor mini-jack
    (evt splitter)

  Regelmatig zul je filmpjes moeten bekijken. Vroeger moest dat klassikaal, maar omdat er nu binnen een klas mensen met verschillende taken bezig kunnen zijn, moet je ook de gelegenheid hebben om dat individueel te doen. Met een splitter voor mini-jack (zie afbeelding) kun je gemakkelijk in duo's kijken.
 4. Oordopjes
  Even geconcentreerd in je eentje werken? Maak het jezelf gemakkelijk en neem oordopjes mee als je moeite hebt om in het normale klassenwerkgeluid te werken.
 5. Werkschrift
  Sommige vakken werken met een eigen schrift (wiskunde bijvoorbeeld). Omdat je bij de meeste vakken ook op je laptop werkt, schrijf je niet zoveel in een schrift. Maar dat doe je wel. 
  Kies een stevig schrift als Werkschrift
   Daarom heb je altijd je Werkschrift bij je: in dit stevige schrift werk je voor alle vakken die geen eigen schrift hebben. Je werkt gewoon van links naar rechts, zodat je dingen op datum terug kunt zoeken. Noteer steeds vak en datum.
  Zo kun je bijvoorbeeld bij Nederlands snel even een zinnetje ontleden of brainstormen voor een schrijfopdracht, bij Frans kun je oefenen om woordjes te schrijven, je kunt tekeningen maken.
  Is een schrift vol, bewaar het en nummer je schriften.
  Leerlingen die met pen en papier aantekeningen maken, leren meer van een les dan leerlingen die dat op een laptop doen. Je kunt deze aantekeningen dan later verwerken in je chromebook. Weer een extra leermoment.
 6. Je schoolpas
  De kluisjes werken met een chip in je schoolpas. Omdat je altijd wel in je kluisje moet zijn, is de pas onmisbaar. Je leent er ook boeken mee in de schoolbieb en je print en kopieert ermee.
 7. Schrijfwaren en zo
  We werken met de computer, maar we vragen je ook vaak om 'je klep dicht' te doen. Dan zijn pen en papier onmisbaar. Daarbij komt: je wilt handschrift natuurlijk leesbaar blijven gebruiken. Verschillende kleuren en om te schrijven en te markeren maken het feestelijk en overzichtelijk. Bij wis- en natuurkunde bijvoorbeeld is ook een potlood onmisbaar om je tekeningen secuur te maken.
  Denk ook aan een liniaal, een geodriehoek en eventueel een rekenmachine, hoewel je voor dat laatste natuurlijk ook een app op je Chromebook kunt installeren.
 8. Een 'compoblok'Proefwerkpapier. Je kunt deze schrijfblokken kopen in de aula bij de balie (Monique). Er is een lijntjes- en een ruitjesvariant.
 9. Je boeken en schriften per vak
  Vaak kun je die in je kluisje bewaren. Zorg ervoor dat je je spullen bij het begin van de les al bij je hebt, het is niet de bedoeling dat je die dan nog moet gaan halen. Denk dus in de pauze na welke vakken je tot de volgende pauze hebt.
 10. Een bibliotheekabonnement
  We gaan tijdens de lessen regelmatig naar de centrale bibliotheek op het Koningsplein. Daar heb je een pasje van de bibliotheek Midden-Brabant voor nodig. Dat is gratis tot je 18e, tenzij je in Haaren of Alphen/Chaam woont; deze gemeenten geven hiervoor geen subsidie.
  Je kunt ook e-books en luisterboeken lenen.
Handig, niet verplicht:
 1. Papieren agenda
  Lekker als je dat lekker vindt, maar de Magisteragenda op je chromebook werkt ook prima. Je kunt daar ook zelf eigen afspraken in zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten