Gebruik Chromebook

We hebben op onze school gekozen voor het werken met een Chromebook. Deze laptop levert veel waar voor zijn geld: een geweldige accuduur, razendsnel vanwege zijn SSD-schijf en omdat je al je werk in de cloud opslaat, kun je altijd op elke computer bij je bestanden. Je verliest nooit werk, Chrome slaat elke toetsaanslag meteen op. Daarnaast kun je er prima mee samenwerken, met je leraar en met je medeleerlingen.

Je mag zelf kiezen waar je een Chromebook koopt en welke je precies koopt, een paar verplichte specificaties (2018):
 • Minstens 4Gb werkgeheugen
 • HDMI-uitgang
 • USB-aansluiting
Een Chromebook met deze specificaties is nu te koop vanaf 250 euro.

Werken met je Chromebook

Je krijgt van ons aan het begin van het jaar een mailadres van school. Dat wordt de gebruikersnaam van je laptop en van je Google Schoolaccount. Binnen de muren van het Odulphus wordt je laptop namelijk beheerd door school. Wij zien je laptop als een Hi-Tech schrift: je leraren kunnen daar dus in kijken en jou zo optimaal begeleiden bij je studie.
Dit beheer maakt het mogelijk om - als dat nodig is - bepaalde sites af te sluiten of internet zelfs helemaal af te sluiten. Dat kan bij digitale toetsing wel eens nodig zijn.

BELANGRIJK: Wil je niet afhankelijk zijn van wifi, schakel dan in dat je ook offline met je Chromebook wilt kunnen werken:
 1. Open Chrome. Controleer of je bent ingelogd bij Chrome.
 2. Ga naar drive.google.com/drive/settings.
 3. Klik rechtsboven op Instellingen .
 4. Kies Instellingen.
 5. Schakel het selectievakje in naast 'Bestanden uit Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Tekeningen synchroniseren met deze computer, zodat je ze offline kunt bewerken'.

Bestanden beheren

Je krijgt van school ook een abonnement op Hapara, je ziet dan ook in je Google drive mappen verschijnen, voor ieder vak één. Je leraar kan rechtstreeks in die mappen kijken. Je hoeft dus nooit iets 'te delen', dat gebeurt automatisch.

Met Hapara kan een leraar ook zien welke tabbladen jij open hebt en welk scherm je bekijkt. Zo kan hij je helpen om bij de les te blijven. Ook kan je leraar met Hapara digitaal blaadjes uitdelen en de hele klas tegelijk hetzelfde tabblad geven. Soms blokkeert hij daarbij de rest van internet; om je te helpen echt zelfstandig problemen op te lossen.

LET OP: Werk je op de laptop van iemand anders, log dan naderhand echt uit en verwijder jezelf. Anders kan het zo zijn dat je computer onbruikbaar is als jouw gastgebruiker door de leraar een blokkade krijgt (focussed browsing), terwijl je niet in de geblokkeerde klas zit.

Installeren van programma's

Chrome heeft standaard zijn eigen "Office"-pakket: Documenten (tekstverwerker lijkt op WORD), Spreadsheets (Excel) en Presentaties (PowerPoint)
Wat op een traditionele computer "installeren van programma's" heet, heet op een Chromebook "apps toevoegen aan Chrome". Stel je wilt iets doen waarvoor je op een computer een programma opent, dan zoek je in de Store een soortgelijk programma.
Je bent vrij om te kiezen, hier een paar onmisbare tips:
Beeldbewerking: Pixlr
Werken met Word, Excel en PowerPoint van Microsoft Office: Office Editor 
3D-tekenen: Design Something

Niet in de store, maar wel handig:
Natuurkunde (IPcoach-achtig) en andere science Einsteinworld.com (website met veel gratis (materiaal)

Technisch onderhoud

 • Een Chromebook heeft nauwelijks onderhoud nodig. Je hebt geen virusscanner nodig en het besturingssysteem ververst zichzelf. Wat je wel regelmatig moet doen is het apparaat echt uitzetten. Dat doe je als volgt.
 1. Houd de aan/uitknop 1 seconde ingedrukt;
 2. Links onder in je scherm verschijnt het woord Afsluiten
 3. Klik hierop met je cursor, het apparaat staat nu echt uit. De volgende keer dat je het Chromebook opstart, zal je browser weer lekker snel zijn.
 • Is je computer traag, dan kun je ook je geschiedenis eens verwijderen in de instellingen.
 • Krijg je geen toegang tot documenten van je leraar, controleer dan of je met je schoolaccount werkt. 
Zie je in het systeemvak (als je niks aan je instellingen hebt veranderd vind je dit rechtsonder in je scherm bij het batterijsymbool bijvoorbeeld) een pijl in een vierkantje of rondje, dan heeft Chrome een update nodig. Deze kun je afdwingen, waardoor je computer weer helemaal up-to-date is.
Druk op het pijltje en kies dan Restart to update (of de Nederlandse vertaling daarvan).
Het kan er ook voor zorgen dat je in Hapara weer wél als volwaardig klassenlid kunt meedraaien.
Gemiddeld komt er een keer per maand zo'n update, het updaten duurt een seconde of tien. Heb je geüpdatet (fijn een werkwoordspellingprobleempje verwerkt), dan is je computer weer lekker vers én snel.

Zorg voor je Chromebook

Een eigen laptop is een heel bezit. Wees er zuinig op. Als je hem goed gebruikt zal het apparaat zeker een jaar of vijf meegaan. Wat tips om deze periode schadevrij door te komen:
Het zwakste (en duurste) onderdeel van de laptop is het scherm, dat is dun en breekbaar. Als je je laptop vervoert in je tas, gebruik dan altijd een extra hoes. Voor de zekerheid kun je er ook nog een stevig boek naast zetten of een stevige map. Zorg ervoor dat je laptop nooit aan de kant zit waar je tas tegen je rug hangt of tegen je fiets.
Leg nooit iets op je toetsenbord! Klap je je scherm ondoordacht dicht (of doet iemand anders dit "voor de gein"), dan is het zeker kapot.
Til je laptop nooit op aan het scherm, je duwt dan namelijk altijd met je vingers aan de achterkant in het midden van het scherm. Dat gaat een paar keer goed, maar je scherm wordt steeds zwakker en op een gegeven moment heb je zichtbare schade.

Eet of drink nooit boven een laptop. Als je bij een computer op het toetsenbord knoeit hoef je alleen een nieuw toetsenbord te kopen, doe je dat bij een laptop dan kun je heel de laptop weggooien.
Een ander zwak punt van ieder apparaat is de aansluiting met andere apparaten. Als je een koptelefoon of oortjes aansluit, als je de lader inplugt, als je een USB-stick aansluit, zorg er dan altijd voor dat je de andere aansluiting niet vastpakt bij de snoer maar bij het stekkertje zelf. Inpluggen en verwijderen doe je altijd zo loodrecht mogelijk Als je iets aansluit, moet je nooit wringen. Óf je hebt de verkeerde stekker of je hebt het verkeerde gaatje, ook hier is geweld fout.
En ik hoef natuurlijk niet te zeggen, maar gooien met een tas dat doe je niet.

Zorg ervoor dat jouw laptop goed herkenbaar is, ook aan de buitenkant. En tot slot: blijf van de laptop van iemand anders af. dan kun je ook nooit de schuld krijgen van een schade.

Je Chromebook na het Odulphus

Wil je je Chromebook weer als nieuw als je geen leerling meer bent van onze school dan zet je de fabrieksinstellingen terug. HIER zie je hoe je dat doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten